Stationsbyggnad i Strängnäs - PCS Modulsystem
Stationsbyggnad i Strängnäs - PCS Modulsystem
Stationsbyggnad i Strängnäs - PCS Modulsystem
Stationsbyggnad i Strängnäs - PCS Modulsystem
Stationsbyggnad i Strängnäs2017-11-15T16:12:48+00:00

Project Description

Stationsbyggnad i Strängnäs

Tillfällig lokal i väntan på permanent resecentrum

Moduler skapar onekligen stora möjligheter när det gäller flexibilitet. Måndagen den 12 oktober 2015 fick PCS Modulsystem göra något de under sina dryga 20 år som modulspecialister aldrig gjort förut, att montera modulerna till ett tillfälligt stationshus medan tågen på Svealandsbanan gick som vanligt.

Strängnäs station genomgår just nu en stor förändring. Järnvägstrafiken på Svealandsbanan byggs ut på en nio kilometer lång sträcka med ett andraspår. Mitt i denna utbyggnad ligger Strängnäs, där stationen blir dubbelspråkig och får ett nytt resecentrum över hela banvallen 2017.

Ett ovanligt problem

– En kund som vi hjälpte 1998 med ett lite udda husflyttningsprojekt tipsade i sin nuvarande roll på NCC sin kollega Peter Fredriksson, som hade detta ovanliga problem. I arbetet med det andra järnvägsspåret genom Strängnäs behövde de ta bort stationshuset, ersätta med ett provisoriskt fram till om två år då ett nytt, permanent resecentrum ska stå klart. Tipset löd: Ring PCS, de löser det här med sina modulsystem. Och visst gjorde vi det, säger Per-Olof Ekberg på PCS Modulsystem.

Den tillfälliga lösningen blev ett 33 meter långt och nära fyra meter brett stationshus, skapat med tre skräddarsydda moduler som alla tre är lite olika långa och som ställs på en lång rad. De rymmer kiosk, kök, väntrum och personalrum enligt de önskemål kioskägaren, SJ och beställaren NCC hade och är en lokal som uppfyller alla krav på kvalitet och övriga byggföreskrifter.

250-tonskran lyfte modulerna 40 meter

För modulmontaget krävdes en rejält stor 250-tonskran som lyfte de nio ton tunga PCS-modulerna över banvallen till stationsplattformen 40 meter längre bort. Där placerades modulerna mellan det nuvarande spåret där tågen på Svealandsbanan alltjämt rullade som vanligt och det nya andraspåret som ska stå klart 2017.

Se filmen om hur Strängnäs station fick ett tillfälligt stationshus.
Bygglaget som monterade stationshuset i Strängnäs på 2,5 timmar. Från vänster överst Henrik Eriksson, Lars-Åke Adolfsson och Lars Martinsson. Nedre raden fr v Johan Larsson och Pelle Sohlgren

Bygglaget som monterade stationshuset i Strängnäs på 2,5 timmar. Från vänster överst Henrik Eriksson, Lars-Åke Adolfsson och Lars Martinsson. Nedre raden fr v Johan Larsson och Pelle Sohlgren.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!

DIREKTKONTAKT