Khalid El Mouselhi, rektor på Elma School i Rågsved.

Glad rektor
hittade lokalen
som löste
problemen.

Nu kan
alla elever
samlas i
en skola.

Khalids skola har hittat hem

”Jag har letat i 13 år efter det här”

– I 13 år har jag försökt hitta en bra lösning för min friskola. Nu har jag äntligen funnit PCS Modulsystem, säger Khalid El Mouselhi, rektor på Elma School.

Vi möter Khalid en februaridag 2014, samtidigt som modulerna på hans nya skolbyggnad monteras på plats. Snart står den över 800 kvadratmeter stora lokalen klar som kommer göra att hela hans skola kan samlas på en plats, i Rågsved.

– Den här nya skolan är mycket bättre än allt jag haft tidigare. Självklart för allt blir nytt och fräscht. Men också tack vare leverantören. Proffsigt bemötande. Smarta lösningar. Bra modulkvalitet. Och till betydligt bättre ekonomiska villkor än från någon annan leverantör. Jag är väldigt glad över att jag till sist fann Peo Ekberg på PCS Modulsystem, säger Khalid.

”Så här får det bli”

Khalid tittar på mig, ögonen glimmar till och så försöker han beskriva skillnaden.

– Alla andra jag pratat med har lovat bra priser först, men sedan tillkommer alltid saker. Det blir invecklat, krångligt och i slutändan dyrt. Peo sa bara en sak efter våra samtal; så här får det bli.

Han skrattar till.

– Och så blev det. Allt Peo sa står han för. Inget krångel, inget finstilt. Bara enkelt och proffsigt, med bra villkor för min skola. Jag lovar, jag har jämfört med många andra, säger Khalid.

Kärlek och drömmar

Självklart handlar Khalids skola och livsprojekt om så mycket mer än pengar. Khalid kom till Sverige 1988. ”För kärleken”, som han själv förklarar det. Utbildad lärare i Egypten. Fortsatte sedan lärarstudierna i Sverige.

Khalid har därefter arbetat som lärare och parallellt vidareutbildat sig. Allt för att kunna förverkliga sin skoldröm. Han har läst företagsekonomi, rektorsprogram, mer av sitt huvudämne geografi, miljökunskap mm. För 13 år sedan, 2001, kunde han starta sin friskola, då i liten skala. Den märks tydligt att det inte har varit en enkel resa.

– Jag började i Skarpnäck. Hyrde lokaler av HSB-föreningar. Men det var jättejobbigt. Många föreningar var emot att jag drev skola i deras lokaler. De jag är hos nu är dock positiva. Men när skolans verksamhet växte fanns inget lokalutrymme för min skola att växa i Skarpnäck, berättar Khalid.

I Rågsved fanns lösningen

Lösningen fann Khalid i Rågsved. På mark invid Rågsvedskolan byggdes 2009 en skolbyggnad på 450 kvm med hjälp av köpta, begagnade moduler.

– Då kände jag inte till att PCS fanns. Det är inget riktigt bra hus och grunden kunde ha varit mycket bättre. Att hyra nya moduler från PCS är både bättre och förmånligare, säger Khalid.

– Det har också varit väldigt svårt från start här i Rågsved. Det är ett tufft område med hög invandrartäthet. Men vi har jobbat hårt och det har blivit bra. Vår skola fungerar utmärkt, eleverna lär sig mycket och går vidare till bra, högre studier och den är väldigt populär.

Sex nya klassrum

Khalid är med rätta stolt och ser med tillfredställelse fram emot att skolan ska vara klar om ca sex veckor. Med sex nya klassrum, grupprum, arbetsrum och personalrum.

– Då kan alla elever i Elma Scool flytta hit. Alla från förskoleklass till nian samlade på en plats, säger Khalid.

Skollokalen som PCS Modulsystem skapar åt Elma School är i två plan med sadeltak, byggd med 20 specialanpassade moduler. Varje byggmodul är på hela 12 x 3,6 meter för att kunna ge sex klassrum som håller den önskade storlek på 60 kvadratmeter.

– PCS fixar det jag behöver, utan problem, säger Khalid.

Ger eleverna ett extra språk

Vi flyttar oss upp till Khalids rum och expeditionen där vi kan blicka ut över den framväxande skolan.

– Vi kommer också göra det fint på skolgården. Där ska volleybollplanen vara, där basketkorgarna och där …

Khalid har många planer och han får mycket gjort. Vi frågar vad som gör en skola attraktiv bland föräldrar och elever?

– EU har gjort det möjligt för oss som skola i Sverige att ge barnen två språk. Vi driver en internationell friskola, där all undervisning sker på lika delar svenska och engelska, ända från sex års ålder i förskoleklassen till nian. Det ger våra elever en styrka när de går ut i Sverige och andra länder för att söka jobb och högre utbildningar.

Samtidigt arbetar vi hårt för att erbjuda hemspråksundervisning. Vi har elever från 40 olika nationaliteter och har de som kan sex språk när de slutar här. Samtidigt som internationella friskolan Elma School växer sig större och starkare, finns den mer traditionella Rågsvedsskolan kvar som närmaste granne.

– Det är bara bra. Vi konkurrerar inte och nu kan föräldrar och elever välja mellan två bra skolor här i Rågsved. Det är bra för alla och ett lyft för hela området, säger Khalid.

Redan nya projekt på gång

Det hinner gå några dagar från intervju till att artikeln börjar bli klar. Då möter vi Khalid igen.

– Nu kan du skriva att PCS Modulsystem också ska hjälpa oss med en förskolebyggnad. De ska montera en förskola, som vi kommer hyra till de goda villkor som PCS erbjuder. Snart kommer vi därför kunna flytta hit förskoleverksamheten också. Även den bedriver vi på två språk, vilket gör det lättare för barnen att komma in i skolverksamheten. Men självklart är alla, även de som inte går i vår förskola, välkomna till Elma School.

Khalid lyser av energi. Innan skolan ens fått taket lagt är nästa projekt igång. Var så säker, Elma School och Khalid El Mouselhi kommer låta tala om sig fler gånger.

Khalid El Mouselhi är en glad rektor på Elma School för deras nya skollokal

Rektor Khalid El Mouselhi på Elma School är glad för deras nya skollokal.

Se hur skolen byggdes i en 46-sekundersfilm.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!

DIREKTKONTAKT
2017-09-21T14:03:56+00:00