Filmen på hela modulmontaget av den sjunde skolpaviljongen i Västerås, här på Malmabergsskolan. På mindre än en dag skapas två klassrum för ca 50 elever.

Sjunde skolpaviljongen i Västerås

Skolmodulerna sattes upp på en dag på Malmabergsskolan

Tidig morgon. En solig, klar och skön septembermorgon. Den stora röda mobilkranen kör in på plats. Utanför skolan står redan tre lastbilar parkerade. De körde redan dagen före från tillverkningen uppe i Torsby, Värmland. Lastade med de 12 meter långa och 3 meter breda modulerna som är byggstenarna i den blivande skolpaviljongen.

På skolgården står grunden färdig till det som snart ska vara det tillfälliga skolhuset på Malmabergsskolan. De som monterar modulerna är ett montagelag från Modulmontage AB, en dotterbolag till PCS Modulsystem. PCS står för hela moduletableringen och är också de som kommer hyra ut skolpaviljongen till Västerås stad under en begränsad tidsperiod. Detta är den sjunde skolan sedan i juni som PCS monterar på uppdrag från Västerås stad. Med denna har totalt 21 klassrum för ca 525 elever skapats i Västerås inför höstterminen.

Klassrum för 50 elever

Här i Malmabergsskolans blivande skolpaviljongen kommer inom ca en månad två fina, moderna och komfortabla klassrum med tillhörande grupprum stå färdiga för inflyttning av ca 50 elever plus pedagoger.

Mobilkranföraren jobbar snabbt och ställer sin kran på plats och fäller ut alla stabiliserande stödben. Lastbilsförarna backar skickligt in sina släp med de stora modulerna och ställer sig nära kranen. Byggarbetarna i montagelaget ta snabbt vid. De plockar bort transportemballagen som har skyddat modulerna på färden från Torsby till Västerås.

De här typerna av skolmoduler är konstruerade för att sättas samman i princip hur som helst. De har en självbärande konstruktion som gör att inga extra bärande konstruktioner krävs. En konstruktion som också gör dem perfekta i en cirkulär ekonomi, för de kan återanvändas för nya och åter nya lokaler i många decennier när de inte längre behövs här på skolan. Men de moduler som nu kommer till Malmbergaskolan har noggrant anpassad inredning och måste därför självklart sättas samman i en välplanerad ordning.

Väl uttänkt logistik

Det är en väl uttänkt logistik för att få modulerna att anlända i tid, och i rätt ordning. Så ingen onödig tid slösas bort på väntan för alla involverade, och i slutändan så att inget går fel utan att Västerås stad och skolan får en väl fungerande modulbyggnad, anpassad för just deras undervisning.

Från att kranbilen kör in på plats dröjer det bara en dryg timme innan allt är klart och modulerna kan börja lyftas upp på den uppbyggda grunden. En efter en lyfts de 36 kvadratmeter stora skolmodulerna och monteras med millimeterprecision exakt i rätt läge. Modulmonterarna är hela tiden i direktkont